POLITICA EDITORIALĂ

Etică și malpraxis

Revista ştiinţifică Philologia apare de două ori pe an, în format tipărit și digital, la finele fiecărui semestru: în lunile iunie și decembrie, cu suportul financiar al Universității de Stat din Moldova.

Politica editorială a revistei Philologia este conformă cu instrucțiunile şi standardele de bună practică COPE (Comitetul pentru Etica Publicării), în ideea implementării unor norme internaţionale ale culturii publicării. Astfel, îşi asumă plenar responsabilitatea de a respecta principiile etice de publicare şi de comportament la toate etapele de lucru asupra manuscriselor. În acest scop, se adoptă o relaţie de colaborare cu autorii ce subscrie scopului de a mediatiza cercetări originale de certă valoare ştiinţifică, de a exclude plagiatul, erorile şi falsurile ştiinţifice.

Philologia este o revistă cu acces deschis și aplică tuturor materialelor pe care le publică Licența Creative Commons „Atribution 4.0 International” (CC BY 4.0). Utilizatorilor li se oferă posibilitatea gratuit de „a descărca, citi, copia, imprima, distribui” textele integrale ale articolelor științifice.

Bazele de date/cataloagele internaționale în care este inclusă revista sunt: DOAJ, CEEOL, ERIH PLUS, GOOGLE SCHOLAR. Articolele din revistă sunt indexate și arhivate în Instrumentul Bibliometric Național (IBN).

Autorii, recenzenții și editorul au atribuții specifice.

Politici privind calitatea de autor

Autorii, cercetători consacrați, dar și cercetători începători din Republica Moldova şi din alte ţări, au dreptul să trimită articole axate pe probleme din domeniul filologiei, consistente sub aspectul noutăţii ştiinţifice, pe adresa de email a redacției: philologia.if@gmail.com 

Articolele pot fi scrise în limbile română, engleză, franceză și trebuie să fie originale, să facă dovada unei cercetări riguroase, să respecte principiile etice și cerințele de redactare. Pentru a evita plagiatul, autorul se obligă să citeze corect şi complet toate sursele utilizate în procesul de documentare asupra articolului. Responsabilitatea pentru conținutul și calitatea articolului ţine de obligaţia etică a autorului. Articolele care nu respectă regulile politicii editoriale de etică științifică nu vor fi acceptate.

Din momentul în care articolul este transmis spre publicare revistei științifice Philologia, autorul semnează o Declarație de etică  pe proprie răspundere, prin care confirmă caracterul original al articolului, lipsa de plagiat şi autoplagiat, faptul că acesta nu a fost trimis la o altă revistă și nu a fost reprodus într-o altă publicație.

În cadrul unui număr al revistei autorul poate publica un articol în calitate de singur autor și un articol în calitate de coautor, cu un alt specialist din domeniu. Articolele doctoranzilor vor fi prezentate spre publicare însoțite de un Aviz din partea conducătorului științific.

Autorii își păstrează dreptul de autor asupra articolelor fără restricții și acordă revistei dreptul primei publicări.

În scopul respectării drepturilor de autor, autorul va semna cu editorul un Acord, privind dreptul de autor şi drepturile conexe și va acorda revistei dreptul de a reproduce materialul, dreptul de a distribui originalul și dreptul de a-l plasa în regim interactiv (online).

Autorul va beneficia de un tratament respectuos şi transparent din partea editorului, care îi va aduce la cunoştinţă obiecţiile şi sugestiile recenzenţilor, va media întregul proces de redactare tehnică şi ştiinţifică a articolului.

Articolele transmise redacției primesc un număr de înregistrare și sunt tratate ca documente confidenţiale. Fiecare articol este verificat pentru evitarea plagiatului și/sau autoplagiatului, publicării multiple. Articolele care conţin pasaje plagiate sau care au fost deja publicate sunt respinse.

Opinia autorului nu coincide întotdeauna cu opinia editorului.

Politici privind calitatea de recenzent

Articolele acceptate, înainte de a fi publicate, sunt supuse unui proces anonim de dublă recenzare. Editorul asigură caracterul anonim al recenzării: autorii nu cunosc identitatea recenzenților, iar recenzenții nu cunosc identitatea autorilor. În acest scop, pentru fiecare articol sunt desemnaţi câte doi recenzenți, în funcție de domeniul de cercetare, selectați din Baza de date deținută de revistă, pe numele cărora li se trimite articolul în variantă electronică.

În vederea evaluării articolelor, recenzenții folosesc o Fișă de recenzare în care consemnează relevanța temei, încadrarea articolului în profilul revistei, formularea clară a titlului articolului, relevanța rezumatului, respectarea structurii inerente a unui articol ştiinţific, originalitatea și calitatea lui, rigoarea argumentelor, concluziilor, citărilor, referințelor bibliografice, respectarea cerințelor de redactare etc. Recenzenţii vor atenționa autorul asupra erorilor ştiinţifice, vor identifica surse bibliografice relevante pe care ar trebui să le ia în seamă autorul.

Recenzenții vor păstra caracterul confidenţial al rezultatelor ştiinţifice şi al ideilor conţinute în articolele pe care le expertizează şi nu le vor utiliza în interes propriu.

Fiecare recenzent prezintă câte o recenzie editorului.

Recenzenții îşi rezervă dreptul de a respinge, fără a recenza, articolele în care s-a depistat plagiat și/sau autoplagiat, erori sau falsuri științifice.

Articolul este acceptat pentru publicare dacă corespunde uneia dintre următoarele opțiuni:

  • Ambii recenzenți prezintă câte o recenzie pozitivă și recomandă articolul pentru publicare;
  • Unul dintre recenzenți prezintă o recenzie pozitivă, iar altul ‒ o recenzie ce recomandă articolul pentru publicare după efectuarea redactărilor. În acest caz, editorul transmite autorului obiecțiile și sugestiile recenzentului, menite să îmbunătățească calitatea științifică a articolului. Editorul va publica articolul doar după ce va primi confirmarea autorului în privința tuturor modificărilor operate asupra articolului, sugerate/indicate în Fișa de recenzare.

Articolul nu este acceptat pentru publicare dacă corespunde uneia dintre următoarele opțiuni:

  • Ambii recenzenți prezintă câte o recenzie negativă și nu recomandă articolul pentru publicare;
  • Unul dintre recenzenți prezintă o recenzie pozitivă, iar altul ‒ o recenzie negativă și nu recomandă articolul pentru publicare.

Respingerea unui articol nu va fi un pretext pentru necooperarea ulterioară cu autorul. Autorul articolului respins are dreptul să propună spre publicare alte articole sau o variantă îmbunătățită a articolului respins în numărul următor al revistei.

Dacă recenziile sunt pozitive, articolele urmează a fi supuse verificării antiplagiat.

Verificarea antiplagiat se realizează conform prevederilor Procedurii operaționale privind verificarea antiplagiat a produselor științifice elaborate în cadrul Universității de Stat din Moldova.

Dacă în rezultatul verificării antiplagiat nu au fost identificate nereguli, articolele vor fi transmise pentru redactare, machetare și atribuirea indicelor CZU și DOI.

În cazul apariției unor litigii, rezultate după publicarea articolelor, responsabilitatea le revine autorilor.

Politici privind calitatea de editor

Editorul îşi asumă responsabilitatea de a identifica şi preveni publicarea articolelor care conțin plagiat sau erori de cercetare.

Editorul îşi rezervă dreptul de a respinge articolele care nu respectă Cerințele de redactare sau în care s-a depistat plagiat și/sau autoplagiat.

În cazul în care manuscrisul nu este acceptat spre publicare, autorului i se va expedia un refuz motivaţional.

Editorul va coopera cu autorul la toate etapele de recenzare, redactare şi ajustare a manuscriselor, pentru a depista şi înlătura eventuale erori sau falsuri ştiinţifice.

Editorul este responsabil de organizarea procesului de recenzare a fiecărui articol, respectarea strictă a procedurii de recenzare, care trebuie să fie una colegială, anonimă și obiectivă.

Editorul va oferi autorului cele două recenzii pentru articol, păstrând confidențialitatea semnatarului.

Editorul are responsabilitatea finală de a decide dacă un articol va fi publicat sau nu în revista Philologia, ținând cont de evaluările făcute de recenzenți, respectarea cuvenită a prevederilor prezentei Politici editoriale și a legislației privind protecția dreptului de autor.

Editorul îi va asigura autorului posibilitatea de a-şi retrage articolul şi a lucra la îmbunătăţirea acestuia.

Editorul va trimite autorului, pentru confirmare definitivă, înainte de tipar, macheta finală a articolului.

În cazul în care editorul a comis o eroare tehnică sau de conţinut la publicarea articolului sau în relaţia cu autorul, în numărul următor al revistei vor fi publicate explicaţiile şi scuzele de rigoare.

Editorul are dreptul de a retrage orice articol de pe site, din bazele de date internaționale și/sau de pe platformele științifice în care este indexată revista, dacă s-a descoperit că s-au încălcat de către autor/autori principiile etice ale cercetării științifice.